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Registros recuperados : 223 | |
6. | | German, S. Problematica de roya de la hoja en cultivares de trigo ln: Jornada Cultivos de Invierno, 1995 : La Estanzuela [Memorias]. Montevideo (Uruguay): INIA, 1995. p1-11 Serie Acitividades de Difusión (INIA) Participaron : Programa de Cultivos de Invierno y Programa Nacional de Evaluación de CultivaresBiblioteca(s): INIA La Estanzuela. |
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9. | | GERMAN, S. Resistencia a roya de la hoja de trigo. ln: Cultivos de invierno: día de campo, 1994 La Estanzuela, Colonia (Uruguay): INIA, 1994. p. 16-17. (INIA Serie Actividades de Difusión ; 39). Participaron: Programa Nacional de Cultivos de Invierno y Programa Nacional de Evaluación de Cultivares INIA La Estanzuela.Biblioteca(s): INIA La Estanzuela; INIA Tacuarembó. |
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10. | | GERMÁN, S. Royas. In: PROYECTO REGIONAL TRIGO; DÍAZ, R. (Coord.). Principales logros y avances: [países del Cono Sur]. Montevideo, UY: INIA/IICA/PROCISUR/INIA ES/CIMMYT, 2010. p. 39-42.Biblioteca(s): INIA La Estanzuela. |
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11. | | GERMAN, S. Las royas del trigo In: DÍAZ DE ACKERMANN, M. (Ed.). Manejo de enfermedades en cereales de invierno y pastuas Montevideo (Uruguay): INIA, 1996. p. 125-138 (INIA Serie Técnica ; 74)Biblioteca(s): INIA La Estanzuela; INIA Las Brujas; INIA Tacuarembó. |
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14. | | GERMAN, S.; GALVÁN, G. Avances en el conocimiento de las relaciones planta-patógeno para el mejoramiento por resistencia a enfermedades de los cultivos en Uruguay. (Conferencia). Bloque 2: Mejoramiento por resistencia a enfermedades. In: Sociedad Uruguaya de Fitopatología Jornada Uruguaya de Fitopatología, 4., Jornada Uruguaya de Protección Vegetal, 2., 1° setiembre, 2017, Montevideo, Uruguay. Libro de resúmenes. Montevideo (UY): Sociedad Uruguay de Fitopatología (SUFIT), 2017. p. 33.Biblioteca(s): INIA Las Brujas. |
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17. | | Abadie, T.Germán, S. La cebada cervecera en Uruguay Montevideo (Uruguay): IICABIDPROCISUR, 1986. p. 119-135 (IICA PROCISUR Diálogo ; 12) Instituto Interamericano de Cooperación para la Agricultura (IICA). Programa Cooperativo de Investigación Agrícola del Cono Sur (PROCISUR)Biblioteca(s): INIA La Estanzuela; INIA Las Brujas; INIA Tacuarembó; INIA Treinta y Tres. MenosINIA La Estanzuela; INIA Las Brujas; INIA Tacuarembó; INIA Treinta y Tres... Presentar Todas |
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Registros recuperados : 223 | |
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| Acceso al texto completo restringido a Biblioteca INIA Las Brujas. Por información adicional contacte bibliolb@inia.org.uy. |
Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA Las Brujas. |
Fecha actual : |
18/05/2022 |
Actualizado : |
18/05/2022 |
Tipo de producción científica : |
Artículos en Revistas Indexadas Internacionales |
Circulación / Nivel : |
Internacional - -- |
Autor : |
SÁNCHEZ-CALVO, B.; MASTROGIOVANNI, M.; SANTOS, M.; PETINGI, S.; CONDE, P.; ARIAS-SIBILLOTTE, M.; IBÁÑEZ, F.; TROSTCHANSKY, A.; RUBBO, H. |
Afiliación : |
BEATRIZ SÁNCHEZ-CALVO, Departamento de Bioquímica and Centro de Investigaciones Biomédicas, Facultad de Medicina, Universidad de la República, Montevideo, 11800, Uruguay; Departamento de Nutrición Básica, Escuela de Nutrición, Universidad de la República,; MAURICIO MASTROGIOVANNI, Departamento de Bioquímica and Centro de Investigaciones Biomédicas, Facultad de Medicina, Universidad de la República, Montevideo, 11800, Uruguay; MELLANY SANTOS, Departamento de Bioquímica and Centro de Investigaciones Biomédicas, Facultad de Medicina, Universidad de la República, Montevideo, 11800, Uruguay; SOFÍA PETINGI, Departamento de Nutrición Básica, Escuela de Nutrición, Universidad de la República, Montevideo, 11800, Uruguay; ANA PAULA CONDE INNAMORATO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; MERCEDES ARIAS-SIBILLOTTE, Departamento de Producción Vegetal, Facultad de Agronomía, Universidad de la República, Montevideo, 11800, Uruguay; FACUNDO IBÁÑEZ SILVA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ANDRÉS TROSTCHANSKY, Departamento de Bioquímica and Centro de Investigaciones Biomédicas, Facultad de Medicina, Universidad de la República, Montevideo, 11800, Uruguay; HOMERO RUBBO, Departamento de Bioquímica and Centro de Investigaciones Biomédicas, Facultad de Medicina, Universidad de la República, Montevideo, 11800, Uruguay. |
Título : |
Detection of nitro-conjugated linoleic acid and nitro-oleic acid in virgin olive oil under gastric conditions: relationship to cultivar, fruit ripening, and polyphenol content. |
Fecha de publicación : |
2022 |
Fuente / Imprenta : |
ACS Food Science and Technology, 2022, Volume 2, Issue 4, Pages 673-681. doi: https://doi.org/10.1021/acsfoodscitech.1c00477 |
ISSN : |
2692-1944 |
DOI : |
polyphenols |
Idioma : |
Inglés |
Notas : |
Article history: Received 28 December 2021; Accepted 22 March 2022; Revised 9 March 2022; Published online 5 April 2022; Published in issue 15 April 2022.
Corresponding author: Rubbo, H.; Departamento de Bioquímica and Centro de Investigaciones Biomédicas, Facultad de Medicina, Universidad de la República, Montevideo, Uruguay; email:hrubbo@fmed.edu.uy -- This work was supported by grants from ANII-Innovagro FSA 1 2013 1 12622 and CSIC-Grupos N° 536 to H.R. and CSIC I+D to A.T. B.S-C was supported by a postdoctoral fellowship by ANII-Uruguay. M.M. was partially supported by Programa de Alimentos y Salud Humana (PAyS) IDB─R.O.U. (4950/OC-UR). The authors are grateful to Juan José Villamil and David Bianchi for their support in processing samples and olive oil elaboration and to Juliana Bruzzone and Cecilia Martínez for their contribution in the quality olive oil analysis. The authors also thank Bruce Freeman from the University of Pittsburgh, USA for the synthesis of NO-FA internal standards. 2 |
Contenido : |
ABSTRACT.- Nitro-fatty acids (NO2-FAs) are being formed in virgin olive oil (VOO), exhibiting pleiotropic anti-inflammatory responses. We analyzed the fatty acid profile, polyphenols, pigments, and NO2-FA levels in two contrasting olive cultivars, Arbequina and Coratina, under two ripening conditions. During in vitro gastric conditions, the extent of nitro-conjugated linoleic acid and nitro-oleic acid in Coratina VOO was higher at the intermediate stage. In contrast, Arbequina VOO did not present changes on NO2-FA formation. The presence of polyphenols in Arbequina VOO promoted fatty acid nitration, while their absence switched nitration to lipid oxidation processes. In Coratina, the absence of polyphenolic compounds did not affect the NO2-FA levels. This is because Coratina contains greater levels of other bioactive constituents such as pigments that could protect VOO from oxidation. Based on these results, we set the conditions where the composition of VOO promotes the formation of NO2-FA to enhance its health beneficial properties. © 2022 American Chemical Society. All rights reserved. |
Palabras claves : |
Arbequina; Coratina; Nitro-conjugated linoleic acid; Nitro-fatty acids; Nitrooleic acid; Olive oil; Pigments; Polyphenols. |
Thesagro : |
OLIVOS. |
Asunto categoría : |
F01 Cultivo |
Marc : |
LEADER 03260naa a2200361 a 4500 001 1063152 005 2022-05-18 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a2692-1944 024 7 $apolyphenols$2DOI 100 1 $aSÁNCHEZ-CALVO, B. 245 $aDetection of nitro-conjugated linoleic acid and nitro-oleic acid in virgin olive oil under gastric conditions$brelationship to cultivar, fruit ripening, and polyphenol content.$h[electronic resource] 260 $c2022 500 $aArticle history: Received 28 December 2021; Accepted 22 March 2022; Revised 9 March 2022; Published online 5 April 2022; Published in issue 15 April 2022. Corresponding author: Rubbo, H.; Departamento de Bioquímica and Centro de Investigaciones Biomédicas, Facultad de Medicina, Universidad de la República, Montevideo, Uruguay; email:hrubbo@fmed.edu.uy -- This work was supported by grants from ANII-Innovagro FSA 1 2013 1 12622 and CSIC-Grupos N° 536 to H.R. and CSIC I+D to A.T. B.S-C was supported by a postdoctoral fellowship by ANII-Uruguay. M.M. was partially supported by Programa de Alimentos y Salud Humana (PAyS) IDB─R.O.U. (4950/OC-UR). The authors are grateful to Juan José Villamil and David Bianchi for their support in processing samples and olive oil elaboration and to Juliana Bruzzone and Cecilia Martínez for their contribution in the quality olive oil analysis. The authors also thank Bruce Freeman from the University of Pittsburgh, USA for the synthesis of NO-FA internal standards. 2 520 $aABSTRACT.- Nitro-fatty acids (NO2-FAs) are being formed in virgin olive oil (VOO), exhibiting pleiotropic anti-inflammatory responses. We analyzed the fatty acid profile, polyphenols, pigments, and NO2-FA levels in two contrasting olive cultivars, Arbequina and Coratina, under two ripening conditions. During in vitro gastric conditions, the extent of nitro-conjugated linoleic acid and nitro-oleic acid in Coratina VOO was higher at the intermediate stage. In contrast, Arbequina VOO did not present changes on NO2-FA formation. The presence of polyphenols in Arbequina VOO promoted fatty acid nitration, while their absence switched nitration to lipid oxidation processes. In Coratina, the absence of polyphenolic compounds did not affect the NO2-FA levels. This is because Coratina contains greater levels of other bioactive constituents such as pigments that could protect VOO from oxidation. Based on these results, we set the conditions where the composition of VOO promotes the formation of NO2-FA to enhance its health beneficial properties. © 2022 American Chemical Society. All rights reserved. 650 $aOLIVOS 653 $aArbequina 653 $aCoratina 653 $aNitro-conjugated linoleic acid 653 $aNitro-fatty acids 653 $aNitrooleic acid 653 $aOlive oil 653 $aPigments 653 $aPolyphenols 700 1 $aMASTROGIOVANNI, M. 700 1 $aSANTOS, M. 700 1 $aPETINGI, S. 700 1 $aCONDE, P. 700 1 $aARIAS-SIBILLOTTE, M. 700 1 $aIBÁÑEZ, F. 700 1 $aTROSTCHANSKY, A. 700 1 $aRUBBO, H. 773 $tACS Food Science and Technology, 2022, Volume 2, Issue 4, Pages 673-681. doi: https://doi.org/10.1021/acsfoodscitech.1c00477
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